Raad van Kerken Eindhoven

Blog Eindhoven Airport: Geheim

Victoria's Secret

Foto: Victoria’s Secret

In de terminal van  Eindhoven Airport is een winkel van Victoria’s Secret (vertaling: Victoria’s Geheim). Er is een hele grote foto te zien van een mevrouw in de “kleding” die ze daar verkopen. Ook zijn er schermen met bewegende beelden, waar modellen te zien zijn die deze “kleding” showen. Hierbij is meer van de huid onbedekt dan bedekt. Ongevraagd staat het direct op je netvlies. In de zomermaanden lopen er veel vrouwen die op reis zijn, rond in kleding, waar je ook veel huid ziet. Als je naar een land toe gaat waar de temperaturen hoog zijn, is dat te begrijpen.

Aan de andere kant zijn er ook regelmatig vrouwen te zien in een boerka. Ik neem tenminste aan dat het vrouwen zijn, want dat is niet te zien. Er is helemaal geen huid te zien. Als je geluk hebt zie je een paar ogen. Maar ook een boerka staat direct op je netvlies.

Vrouw in boerka

Foto: S. Rodenburg

Ik heb eens in de gebedsruimte een lang gesprek gehad met een vrouw in een boerka. Ik hoorde aan de stem dat het een vrouw was. Ze sprak over haar geloof, en over de liefde van God. Ik zei dat ik ook geloof in de liefde van God. Aan e kleding die iemand draagt kan je veel zien, dat iets vertelt over die persoon. Victoria’s Secret suggereert een geheim. Wordt dat geheim onthuld door zoveel mogelijk huid te laten zien? Een boerka suggereert, dat er veel te verbergen valt. Zit er misschien een geheim onder?

Een gesprek aangaan, luisteren, elkaar proberen te begrijpen, dat brengt een stapje dichter bij het geheim van Gods liefde. Bepaalde kleding kan daarbij afleiden. Dat is soms niet eenvoudig. Maar het is goed om toch te blijven proberen, het gesprek aan te gaan.

 

Mirjam van Nie (Pastor Eindhoven Airport)