Raad van Kerken Eindhoven

Blog Eindhoven Airport: Ontwapenend

De marechaussee op Eindhoven Airport is gewapend. Zij dragen een wapenstok en een vuurwapen.  De marechaussee is bevoegd om deze wapens te gebruiken. Ik heb nog nooit meegemaakt dat dat ook daadwerkelijk gebeurde. Maar op een plaats als een vliegveld, is het nodig, dat er dergelijke bewapening aanwezig is. In de aankomsthal zag ik een vader, met een zoontje van zes. Ik vroeg “wie komen jullie ophalen?”. Het kind zei “leg je wapen neer!” Daar had ik zo gauw geen antwoord op. Hij zei het nog eens “leg je wapen neer!” De vader zei “die mevrouw hééft helemaal geen wapen”. Ik dacht wat heeft dat kind allemaal bekeken op TV en computer, dat hij tot zulke uitspraken komt. En dat nog wel tegen een wildvreemde. Even later zag ik een man, met een metalen voorwerp van ongeveer een meter lang in zijn handen. Hij was aan het ding aan het prutsen. Ik dacht dat zal toch geen wapen zijn? Ik vroeg, “wat heeft u daar nou?” Hij liet het zien, het was een lichtkrant. Er kwamen hartjes voorbij zweven, en de woorden WELKOM THUIS. Hij zei, dit vind ik veel leuker dan een tablet, om ze te verwelkomen. Dat was nog eens ontwapenend.

Mirjam van Nie