Raad van Kerken Eindhoven

Snoepautomaat

In de terminal van Eindhoven Airport staan verschillende automaten, met snoep en drinken. Ik zag mensen hannesen bij het bakje, waar wisselgeld wordt teruggegeven. Lukt het niet, vroeg ik. Jawel zeiden ze. Ze vertelden dat ze niet geïnteresseerd waren in snoep of drinken, maar dat ze op zoek waren naar speciale munten. In het bijzonder muntjes van 5 eurocent en tien euro cent uit Litouwen en Finland. Ze verwachtten die op het vliegveld aan te treffen. In de gebedsruimte, kwam een moslim bidden. Ik zag dat hij geen bagage bij zich had, en een keycord droeg van Eindhoven Airport. Toen hij klaar was met zijn gebed, vroeg ik, werkt u hier. Hij vertelde dat zijn baan het bijvullen van de snoepautomaten is. Daarna kwam er een verhaal over de buurt in Eindhoven waar hij woont, en waar hij buurtvader is. Dat is een belangrijke positie, want veel jonge jongens, maken hun school niet af en dreigen te ontsporen. Als buurtvader, probeert hij een voorbeeld te zijn, van hoe je op een goede manier aan de maatschappij kan deelnemen. Zoiets alledaags als een snoepautomaat, kan toch nog bijzondere verhalen met zich meebrengen.

Mirjam van Nie