IDENTITEIT

De vraag “waar kom je vandaan”, kan op het vliegveld op twee manieren uitgelegd worden.
Het kan de vraag zijn naar welke reis je achter de rug hebt, of het kan de vraag zijn, waar iemand geboren is, wat zijn of haar achtergrond is.
De vraag naar de reis, is terug te vinden op het bord “arrivals’. Maar de vraag naar iemands achtergrond krijg je te horen in een gesprek.
Ik sprak een man die vertelde dat hij een litouws joodse moeder heeft, en een russische vader. Hij noemde dit zelf een “toxic mix”, een giftig mengsel. Als je ouders van verschillende achtergrond zijn, kan het best moeilijk zijn om zelf je identiteit te vinden. Als je je eigen achtergrond “giftig” noemt, wat voor toekomst zie je dan voor je? Kan je dat giftige omzetten in iets vruchtbaars? We leven in een tijd dat veel mensen moeite hebben met hun identiteit. Wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat is het dat mijn leven bepaalt?
Op het vliegveld zijn de ontmoetingen vaak vluchtig. Maar altijd wens ik iemand een goede reis. Dat kan een goede reis zijn, die we terugvinden op het bord “departures”. Maar ook een goede reis, in de zoektocht naar een identiteit, of de zoektocht naar de zin van het leven, of de zoektocht naar God.

Mirjam van Nie