Where are you, Adam?

Een film over de monniken op de berg Athos, gemaakt door de oekraïnse documentairemaker Aleksandr Zaporoshchenko,
geeft een inkijkje in het leven van monniken op het griekse schiereiland Athos.
Een uitzonderlijke, visueel rijke en unieke, prachtige, beschouwende documentaire over een plek waar de tijd niet door de klok wordt beheerst.
De film raakt je in de ziel door de inzet van de monniken. Een film die je niet onverschillig laat.

where are you Adam

De film is inmiddels te zien geweest in ruim 15 landen. De nederlandse première van de film was op 4 augustus 2022 in De Balie in Amsterdam. Inmiddels is de film in Nederland meer dan 50 keer vertoond in verschillende plaatsen.
Deze documentaire geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. De film is in het Nederlands ondertiteld.

Op initiatief van Katia Novikova zal de film ook in Eindhove te zien zijn. De filmmaker zal daarbij aanwezig zijn. Hij zal de film kort inleiden en er zal de mogelijkheid zijn om hem na de film te ontmoeten en te spreken.

De toegangsprijs is 10 euro. Deze opbrengst zal ten goede komen aan hulp aan Oekraïense families te helpen.
Het is een enorme steun om deze Oekraïense film in deze moeilijke tijden te vertonen.

Mount Athos is een autonome monnikenrepubliek onder Griekse soevereiniteit. Het telt twintig kloosters. Vrouwen worden er niet toegelaten. Ze is het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. Sinds 1990 nam het aantal monniken en novicen drastisch toe. Filmmaker Aleksandr Zaporoshchenko bezoekt het eiland en toont de beelden van de natuur, de ritmes van de seizoenen en de toewijding van de monniken, hun beproevingen, pijn en saamhorigheid.

Het juweel van deze rijke Byzantijnse omgeving zijn dan ook de monniken zelf die in hun dagelijks leven gevolgd worden. Levens die, zoals bij ieder mens, gevuld zijn met vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. Een centrale figuur in de film is de ouderling van het klooster, abt Gregory. Zijn decennia lang leiderschap heeft een sterke band gecreëerd tussen hem en de monniken onder zijn hoede.