Veel reizigers op het vliegveld gaan op vacantie. Vacantie gangers zijn vaak in een vrolijke stemming, ze hebben er zin in, en dat is duidelijk te zien, en te horen. Maar er zijn ook reizigers die onderweg zijn voor hun werk. Verschillende keren heb ik jonge mensen gesproken die werken in een distributiecentrum. Allemaal vinden ze dat een vreselijke rotbaan. Of iemand die in de binnenscheepvaart werkt. Drie weken de Rijn af, met een schip volgeladen. En één week naar huis, ergens in oost europa. Deze man zei dat hij blij zou zijn als hij met pensioen kon gaan. En wat dacht u van al die Polen, die hier in Nederland, komen werken bij de asperges, of ergens anders, en na een paar weken weer terug gaan. Hoe zijn hun arbeidsvoorwaarden? Hoe is hun huisvesting? Wat verdienen ze eigenlijk? Dat zijn vragen die vrolijke vacantie gangers niet stellen. Daarom is het goed ook deze mensen te spreken, en hun verhaal aan te horen. Dat al het werk dat ze doen, niet geminacht wordt. Iemand ziet ze staan, ook zij mogen er zijn.
In de aankomsthal sprak ik een ouder stel, een man en een vrouw. Ze vertelden dat ze hun zoon kwamen ophalen, die samen met zijn man, uit een oost europees land kwam. Ik vroeg hoe dat is in dat land, twee mannen samen. Ze vertelden dat hun zoon werkt bij de europese commissie voor de rechten van de mens, in het bijzonder homo rechten. Ze waren trots op hun zoon, dat hij dit werk doet, en ze vertelden er met enthousiasme over. Wat bijzonder, om zulke trotse ouders te ontmoeten, met een zoon, die zulk zinvol en mooi werk doet. Op het vliegveld vind je de maatschappij, onder een vergrootglas. Met alle diversiteit, en alle variaties. Hoopvol om te horen, dat er gewerkt wordt aan mensenrechten.
Een luchtvaartmaatschappij heeft een aantal gratis vliegtickets ter beschikking gesteld voor vluchtelingen uit Oekraine. Dat betekent dat op Eindhoven Airport die vluchtelingen aankomen. Ze komen dan meestal uit Polen of Letland. Ze worden opgevangen door mensen die ze willen helpen. Dat kan gebeuren uit particulier initiatief, of door een organisatie als het Rode Kruis. Het is allemaal met goede bedoelingen, maar het kan gebeuren dat die helpers elkaar in de weg lopen. Ik hoor de verhalen van de hulpverleners aan, en wens ze alle goeds. Maar ik zie ook de vluchtelingen zelf. Mensen een beetje in elkaar gedoken, en schichtig kijkend. Terwijl even verderop mensen uitgelaten vrolijk op vacantie gaan. Een heel vreemd contrast.
In de aankomsthal van het vliegveld, staan de afhalers te wachten. Soms met een spandoek, of een rode loper. Daar is veel creativiteit te zien. Als dan degene die ze verwachten door de schuifdeuren komt, volgt er een begroeting. In deze tijden van mondkapjes en anderhalve meter afstand, zijn er allerlei manieren van begroeting te zien. Sommigen doen meteen hun mondkapje af, en beginnen te zoenen. Anderen zoenen door hun mondkapje heen. Of ze blijven op een afstandje staan, en buigen naar elkaar. Wat zou u doen? Het hangt natuurlijk af van de relatie die je met die persoon hebt, op welke manier je elkaar begroet. In ieder geval, gaat het om mensen die blij zijn elkaar te zien, die de ander een warm welkom geven. Het is vaak hartverwarmend om dat te zien. Ook in de ontmoetingen die ik heb, wil ik graag het gevoel meegeven dat iemand welkom is. En zeker ook in de gebedsruimte is iedereen welkom. Een welkom aan de ander, een welkom aan de vreemdeling, in onze tijd is dat niet altijd vanzelfsprekend. Op het vliegveld kom ik die ander, die vreemdeling, in levende lijve tegen. Ik doe mijn best die met vriendelijkheid te begroeten. Vaak is dat een begin, van een mooi gesprek.
In de terminal van het vliegveld sprak een jonge man mij aan, met de vraag of hij ergens zijn mobiele telefoon kon opladen. Ik nam hem mee naar de gebedsruimte, waar enkele stopcontacten zijn. Hij legde zijn mobiele telefoon aan, en we maakten een praatje. Hij vertelde over zijn werk in een distributie centrum. Heel vervelend om te doen, maar het is meer dan niks. Hij was aan het sparen, om een mooie reis te maken. Ik wenste hem er veel sterke en uithoudingsvermogen bij. Ook heb ik hem een bijbeltje meegegeven, een blijde boodschap voor onderweg. Toen zijn telefoon was opgeladen, ging hij verder op zijn reis. Ik hoop maar dat niet alleen zijn telefoon, maar ook hij zelf was opgeladen. Een gebedsruimte is er, om nieuwe moed te verzamelen, de blijde boodschap van Gods liefde, is er om mensen op te laden, met nieuwe kracht om dit leven vol te houden. Dat hebben we nodig in deze tijden van pandemie.
Er was dichte mist op Eindhoven Airport. Het was zeer druk in de terminal, de toegang tot de security was gesloten, en mensen stonden dicht opeengepakt, tegen elkaar aan te dringen. Er hing een zekere spanning in de lucht, mensen waren ongeduldig en boos. Er stond een rijtje marechaussee’s toe te kijken. Toen ging de toegang open, en de terminal stroomde vrij snel leeg, en de situatie begon weer op normaal te lijken. Ik sprak een paar van de marechaussee’s aan. Ze zeiden dat het een belangrijke taak is, om de mensen rustig te houden. In zo’n situatie zijn ze al gauw opgewonden, en zeker als er alcohol bij komt kijken, kan het uit de hand lopen. Als ze daar alleen maar gaan staan, werkt dat al rustgevend. De marechaussee is een belangrijke aanwezigheid op het vliegveld. Ik heb ze zegen op hun werk gewenst. Ook de gebedsruimte is een rustgevende plek. Even uitblazen, even je emoties neerleggen, in een gebed, of in een meditatie. Een plek waar je je verhaal kwijt kan. Emoties reguleren, zorgen dat die emoties niet uit de hand lopen, maar een plek krijgen. Een fysieke plek, of een plek bij God. Hoe nodig is dat in deze tijd, waar mensen zo gauw er op gaan slaan, als iets ze niet bevalt.
Er was dichte mist op Eindhoven Airport. Een aantal vliegtuigen kon niet opstijgen of landen. Vluchten werden omgeleid of geannuleerd. Het was zeer druk in de terminal. Voor veel mensen waren de plannen ernstig in de war gestuurd. Die dag heb ik veel mensen gesproken, in een dergelijke situatie zijn ze snel bereid het één en ander te vertellen. Een groepje vrouwen, vertelde op hoge toon, dat ze drie uur voor piet snot in een vliegtuig hadden gezeten, en dat ze er toen weer uit moesten, en hoe moet dat nu verder. Die waren boos, ik heb hun verhaal aangehoord, en sterkte gewenst. Een ander groepje vrouwen, zat samen te lachen en gezellig koffie te drinken aan een tafeltje. Ze vertelden dat hun vlucht naar Faro niet doorging, en dat ze hadden omgeboekt, naar Lissabon. We komen in ieder geval in Portugal, als het niet op de ene manier is, dan op de andere. Ieder mens reageert anders op tegenslag. De één wordt boos, de ander gaat meteen iets regelen. Op het vliegveld, liggen die verschillende reacties onder een vergrootglas.
Op het plein voor de terminal van Eindhoven Airport stond een aantal mensen te lachen en te wijzen. Ik ging kijken. Daar liep een robot in de vorm en de afmeting van een hond. Er stond een man bij die hem met een afstandsbediening bestuurde. Hij vertelde dat hij van de TU was. Daar hadden ze het ding in elkaar gezet. Het was een proef, en ze zouden hem misschien inzetten voor beveiligingsdoeleinden. Harkerig bewoog hij zich voort. Ik vroeg “hoe heet hij?” Het antwoord was “SPOT”. Iemand riep “pas op hij doet een plasje”. Techniek kan leuk zijn. Het is begrijpelijk dat het vliegveld een plaats is, om nieuwe technieken uit te proberen. Maar ik vond mijn gesprek met de TU man leuker, en zinvoller, dan die hele SPOT. Een gesprek van aangezicht tot aangezicht, daar kan geen techniek tegen op.
Ontmoeting en inspiratie; dat wordt beoogd bij de vredesontmoeting op 19 september 11.00 uur bij de vredescirkel aan het vredespad in park Meerland in de Eindhovense wijk Meerhoven. Platform LEV roept op om daar samen te komen voor gesprek, muziek, ritueel, wandeling, broodje en drankje, informatie, meditatie en ontmoeting rondom het thema “wat is vrede?”. Iedereen is welkom, iedereen kan meedoen. Het platform hoopt iedereen een blijvende herinnering mee te kunnen geven. Het hoofdprogramma duurt circa een uur. Met lunch en wandeling kan men echter ook een deel van de middag vullen. Modulair meedoen kan ook. Alles gratis en zonder opgave vooraf. Wel met in achtneming van dan geldende Corona voorzorg.
De vredescirkel Eindhoven is te vinden op google maps en goed bereikbaar per fiets. Een parkeerplaats ligt 150 meter noordelijker. Maar de praktijk leert dat het vinden van de vredescirkel ongeveer net zo moeilijk is als het vinden van vrede. Daarom: Vanaf de Hangar in winkelcentrum Terminal M, nabij parkeergarage en bushalte Meerrijk (lijn 401 en 20) vertrekt om 10.40 uur een groep wandelend (ook geschikt voor rolstoelen) naar de vredescirkel. Dan kan het niet missen. We hopen op goed weer.
Platform LEV (Levensbeschouwing en Vrede regio Eindhoven; Platform LEV – Stapjes naar Vrede) , werkt bij deze gebeurtenis nauw samen met de stichting vredesburo Eindhoven Vredesburo Eindhoven. Deze bijeenkomst is onderdeel van het Eindhovense vredesweekprogramma 2021. Zie Vredesburo Eindhoven . In de vredesweek valt elk jaar op 21 september de internationale Dag van de Vrede zoals 40 jaar geleden werd uitgeroepen door de Verenigde Naties.
Peace Meeting in Park Meerland
Meeting and inspiring each other; that is the goal of the Peace Meeting on 19th September 11.00 am at “de vredescirkel (circle of peace)” on “het vredespad (path of peace)” in the park Meerland in the Eindhoven city part Meerhoven. Platform LEV invites you to meet for dialog, music, ritual, walking, something to eat, information, meditation and meeting around the question “what is peace?”. Everybody is welcome, everybody can join. Platform LEV hopes to give everybody a lasting memory. The main program takes about an hour. With lunch and walking the program can take also a part of the afternoon. Joining modular is also possible. Everybody is free to join, without subscription. Of course, you have to respect the ruling Corona guidelines.
You can find “vredescirkel Eindhoven” on google maps. It can be reached easy by bike. A parking lot is available at 150 meters. However experience shows locating the “vredescirkel” is rather hard, almost as hard as finding peace. From the “Hangar” in shopping Centre Terminal M, near parkinghouse and busstop Meerrijk (citybus 401 and 20) a walking group is leaving at 10.40 am to the “vredescirkel”. Then you cannot run astray. We hope for good weather.
Platform LEV (Levensbeschouwing en Vrede regio Eindhoven; Platform LEV – Stapjes naar Vrede) , cooperates here with stichting vredesburo Eindhoven Vredesburo Eindhoven. This meeting is part of the program of the Eindhovense vredesweek 2021. See: Vredesburo Eindhoven . In the Dutch vredesweek is 21th september the international Day of Peace as proclaimed by United Nations Organisation 40 years ago.