In de aankomsthal sprak ik een vader en een moeder die hun dochter op kwamen halen. Ze had voor haar studie een paar maanden in Spanje gezeten, en nu kwam ze weer terug. Toen vertelden ze dat de dochter geadopteerd was, uit een ver land. Ze waren erg dankbaar dat het allemaal zo goed was gegaan, en dat ze het zo goed deed met haar studie. Maar ze had ook een broer, die geadopteerd was, en met hem was het helemaal niet goed gegaan. Ze hadden dus meegemaakt, dat een adoptie goed kan verlopen, maar ook dat het mis kan lopen. Daarom vonden ze het een goede zaak dat intercontinentale adopties niet meer zijn toegestaan. Wat hebben die mensen veel mee gemaakt, het moet diep hebben ingegrepen in hun leven, dat ze tot zo’n conclusie komen. Veel verhalen van het vliegveld kan ik prima een plaats geven, maar dit verhaal heb ik nog lang met me mee gedragen.
Mirjam van Nie
De raad van Kerken Eindhoven heeft onderstaande brief naar het Eindhovens Dagblad gestuurd.
Met grote bezorgdheid volgen we het nieuws over de vele conflicten in de wereld, maar in het bijzonder het conflict tussen Israël en Gaza. We weten wat er op 7 oktober 2023 is gebeurd, de terroristische daad van Hamas. Het was afschuwelijk en mensonterend.
Dat er een reactie van Israël zou volgen was te verwachten. Zoals altijd zitten aan een conflict twee kanten. Nu anderhalf jaar later lijkt het erop dat Israël de hele Gaza strook schoon wil vegen en daarbij de bevolking niet ontziet.
Niet voor niets wordt er door regeringen van verschillende landen van een genocide gesproken.
De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Caspar Veldkamp heeft gepleit voor een onderzoek. Helaas hebben de bewoners van Gaza die met de hongersnood worden bedreigd daar nu niets aan. De beelden die over de wereld gaan, doen de vermoedens alleen maar groeien dat het oorlogskabinet van Israël is de bevolking in Gaza aan het uithongeren is om zo Hamas klein te krijgen.
Volgens het oorlogsrecht moeten bewoners worden ontzien. Daar lijkt nu zeker geen sprake van te zijn!
En ook de voedseldistributie lijkt op een politiek spel.
Wij, als leden die aangesloten zijn bij de Raad van Kerken Eindhoven, willen op deze manier uiting geven aan onze bezorgdheid en Israël oproepen te stoppen met deze onmenselijke situatie.
In deze vreselijke omstandigheden wordt in alle kerken voortdurend gebeden om het wonder van de vrede; dat de leiders via dialoog aan een vreedzame toekomst bouwen en we bidden om moed en kracht voor allen die nu zo lijden.
Oproep van de Nederlandse bisschoppen om te bidden voor duurzame vrede in Gaza en Israël en in alle andere oorlogsgebieden
Broeders en zusters, “Ik ben diep bedroefd door wat er in de Gazastrook gebeurt: moge er onmiddellijk een staakt-het-vuren komen! Laat humanitaire hulp worden geboden aan de getroffen burgerbevolking en laat alle gegijzelden worden bevrijd”, zei paus Leo XIV in zijn eerste zondagsgebed op 11 mei.
Wij sluiten ons aan bij de oproep van paus Leo XIV. Medische hulp en voedselvoorziening moeten terstond op gang komen. De gegijzelden moeten vrijgelaten worden. Daarna kan de wederopbouw van Gaza beginnen en gezocht worden naar een rechtvaardige en blijvende vredesovereenkomst die de veiligheid en het welzijn van Palestijnen en Israëliërs waarborgt.
Paus Leo XIV sprak in zijn zondagsgebed op 11 mei ook over het oorlogsgeweld in Oekraïne en oplaaiend geweld tussen India en Pakistan. Hij riep wereldleiders op zich in te zetten om al die oorlogen te beëindigen: “Ga met elkaar praten en zorg voor een duurzame oplossing van deze conflicten.” Aan het einde van de inauguratiemis op zondag 18 mei herhaalde de paus zijn oproep tot vrede in door oorlog verscheurde delen van de wereld. “In de vreugde van geloof en verbondenheid mogen we onze broeders en zusters die lijden onder de oorlog niet vergeten”, benadrukte hij. We denken ook aan de burgers in Sudan en Zuid-Sudan.
Samen met u bidden we voor de mensen in Gaza en Israël en voor allen overal ter wereld
die door oorlogsgeweld getroffen zijn. We bidden ook voor hen die macht en verantwoordelijkheid dragen bij hun inzet voor vrede. We blijven geloven in een rechtvaardige toekomst voor iedereen. Met u blijven we hopen op vrede.
Met paus Leo XIV vragen wij u in deze meimaand de rozenkrans voor vrede te bidden. Wij nodigen u uit voorafgaande aan het Pinksterfeest een noveen voor duurzame vrede te bidden.
Baarn, 23 mei 2025 De Rooms-Katholieke bisschoppen van Nederland
Op het vliegveld worden veel verschillende talen gesproken. In aankomsthal zat ik naast een man, en vroeg: komt u iemand ophalen. Hij vertelde dat hij zijn zoon kwam op halen. Hij sprak met een duidelijk Duits accent. Ik zei dat ik ook wel Engels of Duits wilde spreken. Toen zei hij: “ik ben hier in Nederland, en ik wil verzoeken goed Nederlands te spreken”. Dan moet je iemand niet corrigeren, of in een andere taal toespreken maar gewoon Nederlands terug praten. Dus we spraken verder in het Nederlands, en hij vertelde over zijn zoon die een deel van zijn studie deed in Madrid en hoe trots hij was op zijn zoon, en de studie die zo goed ging. Ik wil best een andere taal spreken als de situatie dat vraagt. Maar als iemand zijn best doet Nederlands te spreken is dat alleen maar zeer te waarderen.
Op zondag 15 juni zal er weer een Evensong in de Catharinakerk zijn. Het is dan de zondag na Pinksteren,
die gevierd wordt als zondag Trinitatis (drievuldigheid). De keuze van liederen en lezingen wordt ingegeven
door deze tijd van het kerkelijk jaar.
Gezongen worden:
Psalm 104: 1-10 op een Chant van Sidney Bevan (1838-19001),
Magnificat en Nunc Dimittis in d van Thomas Attwood Walmisley (1814-1956),
Anthem: O worship the Lord van John Reading (c. 1645-1692),
Hymns: Holy, holy, holy,
Eternal Father,
There is a wideness.
De gebeden en responsies klinken in een toonzetting van John Reading.
De Capella Vesperale staat onder leiding van Fred Vonk.
De Evensong begint om 16.00 uur, in de Catharinakerk.
Toekomst
U bent er inmiddels misschien aan gewend geraakt dat de berichten over de Evensongs eindigen met een uitnodiging (om de Evensong bezoeken en mee te maken) en een oproep (om de Capella te versterken).
Dat is nu niet anders. Het is wel zduidelijk geworden dat zonder versterking van de Capella met een aantal
zangers en een groei van het aantal bezoekers de Evensongs niet langer in de huidige vorm en het huidige
ritme voort gezet kunnen worden. Of we in de toekomst de Evensongs in stand kunnen houden, zal
afhangen van de ontwikkelingen tot deze zopmer. Daarom ook nu nog een keer de uitnodiging aan wie
graag engelse Hymns en koormuziek zingt om (een paar keer per jaar) met de Capella mee te zingen. Wie
interesse heeft kan het melden bij Bert Jan van Haarlem, tel. 040 2366339, mail: bjvanh57@gmail.com
En natuurlijk de even hartelijke als dringende uitnodiging om de Evensong mee te maken!
zaterdag 17 mei om 16.30 uur met rockdominee Jan Andries de Boer en BLØF tribute band ‘TEBOVEN’ is afgelast. Alle kaartjes worden terugbetaald. Zogauw we meer weten probeer ik dit te melden.
In de aankomsthal zat een jonge en vrouw met een baby in een draagzak. Het was een heel kleine baby. Ik ging naast haar zitten en vroeg: “hoe oud is het?”. Toen zei ze “drie dagen”. Op veel situaties heb ik een antwoord, maar nu wist ik even niks te zeggen. Er gingen veel gedachten door me heen, maar ik vond geen manier, om die te uiten. Ondertussen kletste de jonge vrouw gezellig door over
degene die ze kwam ophalen, en dat er niemand anders was om deze persoon op te halen, en dat zij het daarom deed. Ik heb ze maar het beste gewenst, en een fijne dag verder. Er zijn nu eenmaal situaties, die je maar gewoon zo moet laten. Geen commentaar geven, geen opmerkingen maken, maar gewoon iemand in zijn of haar waarde laten.
Het komt vaak voor dat in de gebedsruimte iemand zit, met een laptop. Er is dan nog werk te doen,
emails versturen, en er moet van alles geregeld, en de gebedsruimte is een rustige plek. Maar op de
laptop zitten werken is niet de bedoeling van een gebedsruimte. Sinds kort zijn er op de vliegveld
twee “working space on the go”, te vinden. Een ruimte zo groot als twee telefooncellen, geluid
geisoleerd, en geventileerd. Via een QR code kan je toegang krijgen. Daar kan je rustig en stil nog
werkzaamheden verrichten. Ik heb daar mensen in zien zitten. Fijn dat de gebedsruimte niet meer
gebruikt wordt door mensen met een laptop. Bidden is toch heel iets anders dan een email
versturen. Bidden is juist even niet met een laptop bezig zijn. Maar op een bepaalde manier is een
gebedsruimte óók een werkruimte. Werken aan je relatie met God, werken aan tot rust komen,
werken om inspiratie te zoeken. Zo vindt ieder zijn of haar plaats.
In de aankomsthal zat ik naast een man en stelde mijn gebruikelijke vraag “komt u iemand ophalen?”. Hij vertelde dat hij zijn dochter kwam ophalen. “Waar komt ze vandaan?” vroeg ik. Toen zei hij “dat is een ingewikkeld verhaal”. Ik zei “ik ben luchthavenpastor, ik ben er voor het
ingewikkelde verhaal. Toen kwam er inderdaad en heel ingewikkeld verhaal. Hij vertelde het met vele kleurrijke details. Toen zei hij “wat vind ik het leuk om met u te praten. Dank u wel voor het gesprek”. Even later kwam zijn dochter door de schuifdeuren. Toen ze wegliepen zwaaide hij naar me. Sommige verhalen zijn eenvoudig, andere zijn ingewikkeld, maar elk verhaal is boeiend. En als ik dan ook nog bedankt word, dan denk ik, hier doe het allemaal voor.